Begeleiding & trainingen.
De begeleiding en trainingen worden op maat gemaakt en zijn vooral geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen met uiteenlopende problemen of een combinatie van problemen die invloed kunnen hebben op het zelfvertrouwen, de zelfbeheersing en de weerbaarheid:
▪ autisme | ▪ ADHD | ▪ hechtingsproblemen |
▪ weinig zelfvertrouwen | ▪ verlegenheid | ▪ (faal)angst |
▪ beperkte sociale vaardigheden | ▪ agressiviteit | ▪ PTSS |
▪ depressiviteit | ▪ burnout |
Ook zijn er trainingen voor ouders met een opvoedkundige vraag. Ouders kunnen zo bijvoorbeeld krachtiger worden gemaakt waardoor zij binnen de opvoeding (weer) de rol van ouder/opvoeder/begeleider in kunnen nemen.
Meestal wordt individuele begeleiding of training aangeboden maar ook begeleiding of training aan kleine groepen is mogelijk.

In deze trainingen leer je respectvol, verantwoord en op een leuke manier leidinggeven aan, communiceren en samenwerken met een hond waardoor je gedrag en gevoel verandert. Ook geeft de hond steun in moeilijke situaties of bij angstsituaties.
Je krijgt bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, leert grenzen te stellen, vertoont rustiger en meer beheerst gedrag en kunt eerder en beter confrontaties met angstmomenten aan.
Gedurende de trainingen leer je de geleerde vaardigheden ook toe te passen in het dagelijks leven, bij moeilijke momenten en in de omgang met mensen waardoor communicatie ook hier effectiever, succesvoller en meer bevredigend verloopt.
Na een kennismakingsgesprek met daarbinnen de matching van de cliënt met de hond, worden de problemen geanalyseerd.
Daarna volgen gemiddeld 10 trainingssessies. Afhankelijk van de zorgvraag kan dit aantal soms minder maar soms ook meer zijn. Tussentijds vindt meermaals een evaluatie plaats.
Tot slot, in een laatste training, is er een leuke afsluiting met eindevaluatie.
Het inzetten van hulphonden bij begeleiding en trainingen biedt extra voordelen:
- Er wordt een setting gecreëerd die voor een afname van het gevoel van stress zorgt.
Moeilijke thema’s voelen daardoor minder zwaar en indien nodig kan de hond als afleiding worden gebruikt door hem bijvoorbeeld te aaien. - Zorgmijden vermindert.
- Gedrag waaraan wordt gewerkt maar ook het veranderde gedrag, wordt direct zichtbaar gemaakt door de hulphond.
Resultaten zijn daardoor direct en snel zichtbaar. Bij aanvang gestelde doelen worden vaak al bereikt na enkele trainingssessies. Daarna kan de behaalde vooruitgang verder worden versterkt en uitgebouwd.
De honden zijn daarbij speciaal geselecteerd en op hun geschiktheid getest. Ze zijn allen net iets anders qua karakter waardoor een passende matching kan worden gemaakt tussen cliënt en hond.
Ook zijn trainingen mogelijk waarbij de eigen hond wordt ingezet.
Verder zijn de volgende doelen gesteld:
- Op een persoonlijke en laagdrempelige manier, mede door de hulphond, contact maken met de cliënt.
- De cliënt (en ouders/voogd) actief betrekken in het traject door in samenspraak een op maat gemaakte aanpak op te stellen.
- De cliënt krijgt direct inzicht in zijn of haar gedrag en de gedragsveranderingen die door begeleiding en training ontstaan.
- De cliënt krijgt inzicht en leert door zelf actief aan zijn doelen te werken.
- Indien nodig zorgen voor een goede stroomlijning van de zorg door aanvullend samen te werken met alle betrokken partners.